Hva er viktig for DEG når du skal velge studier?

Hva er viktig for DEG når du skal velge studier?

Det er ikke så enkelt, tenker du kanskje. Og hva må jeg egentlig finne ut av? Skulle ønske jeg bare visste det sånn som andre gjør. Det å velge studier oppleves ofte som ett av livets store og avgjørende valg. Tenk hvis jeg velger feil? Eller kanskje jeg ikke kommer inn? DU kan sikre studievalget ditt og jeg har samlet noen tips og sjekkpunkter her som du kan bruke.

  • Din sjekkliste! Lag deg en liste over de viktigste punktene du må ta hensyn til. Denne listen kan fungere som din sjekkliste når du skal undersøke aktuelle studier. Hvor godt stemmer dette studiet med det som er viktigst for meg? 
  • Hva får tiden til å fly? Hva gjør du helt konkret? Dette peker gjerne retning for dine interesser, egenskaper og ferdigheter – hva som passer for deg. Det du er god på oppleves lett.
  • Følg interessene dine, men vit også at interesser oppstår gjennom erfaring og det å gjøre noe – så her finnes det muligheter for å oppdage nye interesser. Vær nysgjerrig!
  • Ta hensyn til personligheten din! Hva passer deg og ikke? 
    Får du energi av å fordype deg på egenhånd eller sammen med andre mennesker? Er du opptatt av fakta og detaljene eller mer de store sammenhengene? Trives du best når ting er planlagt og organisert eller når ting er åpne og fleksible? 
  • Skaff deg informasjonen du trenger og vær utholdende! En grundig research tar tid men er en god investering slik at du unngår å velge feil studie (fordi du ikke sjekket nok). Skaffe deg kunnskap om studiene du vurderer og noen av yrkene de kan lede til.
  • Snakk med andre! Det gir påfyll og nye perspektiver som kan være verdifulle. Utforsk og spør hvorfor de mener det de gjør. Hva er det med deg som gjør at de tenker det de tenker. Dette er en god anledning til å «sanke komplimenter». Folk som derimot setter deg i en begrensende boks, kan du droppe og lytte til. Ta med deg det som har verdi for deg og kast resten. Det er ditt valg! 
  • Søk hjelp! Står du fast er det smart å ta kontakt med en profesjonell som kan bidra til at de siste brikkene faller på plass, slik at du kan GLEDE deg til studiestart 🖤
  • Fyll opp med alternativer! Du kan søke på 10 studier i samordna opptak, så fyll opp listen din. Sett drømmestudiet på toppen og alternativene for plan B, plan C osv nedover. Sjekk fjorårets karaktersnitt for å komme inn. Det er vanligvis en god pekepinn, men i år kan det bli endringer grunnet Covid/Corona som fører til høy arbeidsledighet – det kan gi flere som søker studier, men det kan også hende at antall studieplasser økes. PS! Du kan gjøre om på rekkefølgen i søknaden din helt frem til 1. juli – men alle studiene må være lagt inn i søknaden din innen 15.4! Lykke til!